Het ijsvogel seizoen staat nu echt op het punt van beginnen. De fascinatie voor deze schitterende blauwe vogel is bij mij al een paar jaar aanwezig. Het is geweldig om in 2017 de visoverdracht opnieuw van dichtbij te zien op eigen terrein.

Het mannetje Visoverdracht ijsvogeltjesmoet zich behoorlijk uitsloven om een vrouwtje te overtuigen en te krijgen. Met alleen een schrille roep om aandacht komt hij er niet. Hij zal een lekkere hap in de vorm van een visje, salamander of insect moeten aanbieden. Wanneer het vrouwtje de vis aanneemt, heeft ze voor hem gekozen. Veelal vindt daarna de paring plaats. Als u dit 1 keer hebt meegemaakt dan bent u, net als ik een paar jaar terug, zeker ‘verkocht’ zoals ze dat wel vaak noemen.

Na de de paring wordt het nest gebouwd dan wel gerenoveerd. Het nest wordt gemaakt aan de kant van een rivier, een sloot of een meertje. Vogelhut “Rond de Waterplas” is een ideale locatie in Veendam. Op een verdekte plek in het talud … steile oever … onder een mooie groene beuk hebben ze na 2 broedjaren besloten om het derde jaar weer een poging te wagen.

Of ze dit jaar het oude nest gebruiken of dat ze een nieuwe gang graven in de grond is nog niet helemaal duidelijk. Natuurlijk ga ik dat de komende tijd in de gaten houden. U kunt hier de blog berichten volgen dan wel onze Facebookpagina eens bezoeken.

Wilt u ook op de hoogte blijven of heeft u vragen? Vul dan het contact formulier in op onze site of stuur een reactie via de Facebookpagina.

[ Deel 1 ]